Home

Nieuws

Invoering keurmerk champignons door ondanks bedreiging

Den Haag - Invoering van het keurmerk voor eerlijk oogsten Fair Produce NL gaat door ondanks anonieme bedreigingen, mogelijk uit de champignonsector. Dat zegt Leo Welschen van handelskoepel Frugi Venta.

Er wordt gesproken met onder meer Superunie en Schuitema. Volgende week starten gesprekken met een onafhankelijke voorzitter van de opgerichte stichting voor het keurmerk.

Champignonleverancier Limax heeft enkele weken geleden aangifte gedaan van anonieme bedreiging. Limax en een andere leverancier hebben brieven ontvangen waarin geëist wordt dat de invoering van het champignonkeurmerk Fair Produce NL wordt gestaakt. Anders zou belastend materiaal over de bedrijven worden gepubliceerd. Met het keurmerk Fair Produce NL wil een belangrijk deel van de markt (handel en teelt) dubieuze arbeidsconstructies op champignonbedrijven uitsluiten. Daardoor dreigt een deel van de teeltbedrijven hun binnenlandse afzet te verliezen.

De zaak lijkt op te spelen door een order van een Nederlandse winkelketen die Limax mogelijk verliest aan The Greenery. Limax zegt in het Financieele Dagblad dat The Greenery prijzen vraagt voor haar champignons die mogelijk te laag zijn om met normale arbeidsvoorwaarden voor plukkers te produceren. Het is niet duidelijk welke winkelketen is overgestapt naar The Greenery. Die laatste partij heeft zich nog niet aangesloten bij Fair Produce NL. Of het betroffen winkelbedrijf zich aansluit bij het keurmerk is nog niet duidelijk. Over een halfjaar is Fair Produce NL operationeel, zegt Welschen.

Limax viel afgelopen week The Greenery ook indirect aan via een reactie op AGF.nl tegen Europe Fruit Trade, een voormalig lid van The Greenery en bemiddelaar in groente en fruit. Dit soort verhalen is uiterst slecht voor het imago, stelt Welschen. Dat twee leden van Frugi Venta op deze wijze in concurrentie zijn met elkaar is niet een zaak van Frugi Venta, stelt Welschen.

Of registreer je om te kunnen reageren.