Home

Nieuws 285 x bekeken 3 reacties

'Ingrijpende verandering aanpak mest'

Den Haag - Grootse wijzigingen in de aanpak van het mineralendossier. Dat kondigt staatssecretaris Henk Bleker van landbouw aan.

In september komt hij met een plan dat gericht is op evenwicht op nationaal- en op bedrijfsniveau als het gaat om de mineralenbalans. De staatssecretaris wil hierbij geen gebruik maken van dierrechten of productierechten. "Dat paardenmiddel wil ik alleen achter de hand houden voor als blijkt dat we met de nieuwe werkwijze echt niet tot een evenwicht kunnen komen. Alle inzet is gericht om zonder dierrechten of productierechten te komen tot een sluitende oplossing", zegt Bleker in een debat over het wetsvoorstel voor de herinvoering van de compartimentering van dierrechten.

Het nieuwe plan, dat Bleker aankondigt als een ingrijpende nieuwe visie, is gebaseerd op drie punten: voerspoor, mestverwerking en mestbewerking. "We moeten voorkomen dat er onnodige mestproductie plaats vindt. Daarbij moeten we ons vooral richten op het voerspoor", zegt Bleker. Daarnaast is het plan gericht op mestbewerking, waarbij gezorgd moet worden dat meststoffen zodanig worden bewerkt dat ze breed toepasbaar zijn in de landbouw en mestverwerking. Bij dat laatste denkt Bleker vooral aan afzet van mest buiten de landbouw en energieproductie uit mest.

"Het wordt een strak verhaal met strakke richtlijnen en niet een plan dat gebaseerd is op allerlei convenanten", benadrukt Bleker. Zijn plan lijkt sterk overeen te komen met het tien puntenplan dat CDA, VVD en PVV in december presenteerden. CDA-kamerlid Ger Koopmans en PvdA-kamerlid Lutz Jacobi reageren positief op het de aankondiging van Bleker.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veluwsboertje

  Kunnen wij hieruit opmaken dat vanaf heden de varkensrechten verleden tijd zijn ,en alle investeringen hierin niet meer nodig zijn

 • no-profile-image

  Hoe denkt Bleker de onnodige mestproduktie te rijmen met melkquota uitbreiding?

 • no-profile-image

  Merkwaardig toch, eerst hebben we een GEWELDIGE mestwet, die (zelfs volgens de Hoge Raad) hartstikke nauwkeurig is. Vervolgens zijn we geconfronteerd met de nieuwe "robuuste" mestwet, die ook al zo GEWELDIG is en toch moet er weer een nieuwe aanpak komen? Waarom eigenlijk? Er zijn toch helemaal geen problemen? Of ehhh....moet er misschien weer wat weggemoffeld worden?

Of registreer je om te kunnen reageren.