Home

Nieuws

Ifpri: meer aandacht Afrikaanse landbouw nodig bij G8

Washington – Op de jaarlijkse G8-top van machtigste landen moet niet alleen gesproken worden over de Afrikaanse landbouw, eerder beloofd geld moet worden geoormerkt. Dat zegt directeur Shenggen Fan van de International Food Policy Research Institute (Ifpri), een onderzoeksbureau in Washington.

De leiders van de G8 komen op 26 en 27 mei samen in het Franse Deauville. Er zal aandacht zijn voor een speciaal partnerschap van G8 en Afrika. Volgens Fan kan een partnerschap alleen zinvol zijn wanneer er daadwerkelijk extra budget komt. In de praktijk wordt volgens Fan met geld geschoven.

Van ”nieuw” geld is vaak geen sprake. Fan wijst erop dat de leiders van de G8 in 2009 beloofden een fonds voor landbouwontwikkeling te vullen met circa 20 miljard dollar (14,2 miljard euro). Fan stelt ook dat geld alleen niet voldoende is. Landbouwsteun moet onderdeel zijn van een veel breder ontwikkelingsplan.

In Afrika ten zuiden van de Sahara is de landbouw goed voor circa 30 tot 40 procent van het bruto nationaal product en bijna 60 procent van de exporten. De productiviteit is echter beperkt, en tussen het jaar 2000 en 2007 zijn overheidsuitgaven aan de landbouw gedaald van 4,4 tot 2,5 procent.

De afname komt tegelijk met een toename van landbouwhulp van buitenlandse staten. Deze is tussen 2000 en 2009 gestegen van 5 tot 10 miljard dollar (7,1 miljard euro).

Of registreer je om te kunnen reageren.