Home

Nieuws 220 x bekeken

IPCC: driekwart energie kan duurzaam opgewekt

Abu Dhabi – Ruim driekwart van de wereld-energiebehoefte kan in 2050 worden gehaald uit hernieuwbare bronnen.

Dat concludeert het klimaatpanel IPCC in een speciaal rapport over hernieuwbare energiebronnen en klimaatverandering dat deze week is verschenen.

In het meest optimistische van vier doorgerekende scenario’s is sprake van 77 procent hernieuwbare energie. In 2050 is de productie van hernieuwbare energie dan gestegen naar 314 Exajoule (EJ), terwijl het totale energiegebruik gedaald is van 500 naar 400 EJ.

Het meest pessimistische scenario komt uit op een aandeel van 15 procent hernieuwbare energie, op een totaalverbruik dat stijgt naar 750 EJ in 2050.

Hernieuwbare energie is wereldwijd bezig aan een sterke opmars. Van de 300 gigawatt nieuwe elektriciteitscapaciteit die in 2008 en 2009 is geïnstalleerd, is bijna de helft hernieuwbaar. Volgens de onderzoekers draagt hernieuwbare energie meer bij aan vermindering van de uitstoot van broeikasgas dan kernenergie of fossiele brandstoffen in combinatie met opslag van kooldioxide.

Bio-energie is een van de zes vormen van hernieuwbare energie die het IPCC onderzocht. Hier is voor de landbouw een belangrijke rol weggelegd. Bio-energie voorziet nu in 10 procent van de wereldwijde behoefte, vooral in de vorm van stookhout. De productie kan groeien van 50 EJ nu naar maximaal 300 EJ, vooral in de vorm van meerjarige energiegewassen zoals wilg en olifantsgreas. Toch zal het aandeel bio-energie in de totale mix van hernieuwbare energie op den duur afnemen. Andere vormen, met name zonne-energie, groeien sneller.

Lees ook: Klimaatpanel IPCC ziet enorme kans in biomassa

Of registreer je om te kunnen reageren.