Home

Nieuws 223 x bekeken

IFPS hamert bij retail op standaard voor productie

Rotterdam – De internationale voedselfederatie IFPS doet haar uiterste best om aarzelende Europese retailers over de streep te trekken te participeren in een wereldwijde voedselstandaard voor groente- en fruitproductie.

Dat laat Tom Stenzel, voorzitter van IFPS, weten. De voorman van de internationale voedselfederatie is deze week voor een ontmoeting met internationale partners naar Nederland gekomen.

Volgens Stenzel zijn Europese supermarktketens en andere winkels die groente en fruit verkopen in veel opzichten geneigd aan hun eigen standaarden vast te houden, terwijl een internationale standaard veel voordelen zou kunnen bieden, waaronder een forse kostenbesparing.

Ook voor producenten zorgt de huidige situatie voor veel onduidelijkheid, aldus Stenzel. ”Voor veel telers zijn de verschillende standaarden lastig. Als hij de informatie over zijn voedselproductie op één manier kan aanleveren, is zijn ingang bij de retail ook makkelijker.”

De voorman prijst de inspanningen van de Nederlandse ketenpartners, maar ziet bij de Europese retailers nog aarzeling om voor één gemeenschappelijke standaard te kiezen. Met name op het gebied van de residu-limieten op groente en fruit kiezen veel partijen een eigen standaard.

Onnodig, vindt Stenzel. ”We moeten blijven uitleggen en uitdragen dat de MRL-norm – maximale residu limiet – veilig is.” Stenzel erkent dat de consumentenwens daarin leidend blijft. ”Het is ook niet onze bedoeling een standaard voor te schrijven, maar om tot harmonisatie te komen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.