Home

Nieuws 298 x bekeken

'Hongaars paspoort zorgt voor verwarring bij tuinder'

Den Haag – LTO Nederland is bang dat er verwarring kan ontstaan als er straks Hongaarse Roemenen naar Nederland komen om in de tuinbouw te werken.

Hongaarse Roemenen kunnen sinds 1 januari 2011 namelijk een Hongaars paspoort aanvragen en hebben daarmee dezelfde rechten als andere lidstaten, die geen beperking kennen op het vrije verkeer van werknemers.

Volgens LTO zorgt die mogelijkheid voor veel verwarring bij tuinders. ”We verwachten een onoverzichtelijke situatie”, aldus woordvoerder Gerard van der Grind. Hij doelt daarmee op de situatie die kan ontstaan dat er zich Roemenen aanmelden die niet over de juiste papieren beschikken.

Tuinders die in zee gaan met deze werknemers kunnen daardoor opnieuw in de problemen komen. Een ongewenste situatie, aldus LTO. Ook zorgt het aanbod van uitzendbureaus voor veel vragen. Zo is onduidelijk hoeveel werknemers er op korte termijn beschikbaar zijn en hoe lang de procedure van de aanvraag van het paspoort in beslag neemt.

Directeur John van der List, van uitzendbureau Exotic Green in Etten-Leur sprak gisteren in een Radio1-uitzending nog over enkele maanden. In dat geval zouden de plukkers voor aardbei veel te laat komen.

Deze onoverzichtelijke situatie is voor LTO Nederland een extra aanleiding om bij de politiek aan te dringen op vrij verkeer van werknemers uit de Oost-Europese lidstaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.