Home

Nieuws

Helft van Europese zeugenstapel in de groep

Münster - De helft van alle dragende zeugen in Europa heeft een vrije uitloop.

Dat vertelde onderzoeker Albert Hortmann-Scholten op het European Pig Producers congres in Münster. Vanaf 1 januari 2013 moeten alle dragende zeugen in een systeem van groepshuisvesting zitten. Vooral de Zuid-Europese landen voldoen nog lang niet aan de Europese eisen. Zo voldoet in Spanje nog maar 10 procent van de bedrijven. In Frankrijk moet twee derde van alle bedrijven nog aan de slag. Uit onderzoek van Hortmann-Scholten blijkt dat in de Benelux 70 procent van alle dragende zeugen een vrije uitloop heeft. Denemarken scoort het best. Daar loopt 70 procent van de zeugen al in de groep.

Het beeld in Duitsland is tweeledig. In Midden- en Noord Duitsland gaat de overschakeling goed, in het Zuiden voldoet nog maar 30 tot 40 procent van de bedrijven. Dat heeft vooral te maken met de kleinschaligheid van de zeugenhouderij. In Zuid-Duitsland zullen naar verwachting veel zeugenhouders stoppen de komende jaren.

Geen uitstel mogelijk
Volgens de Brusselse beleidsmedewerker Laurence Bonafos hoeven varkenshouders in Europa niet te rekenen op het verbod op individuele huisvesting. Volgens haar hebben alle lidstaten ruim de tijd gehad om alle Europese wetgeving te implementeren. Bovendien is er volgens Bonafos sprake van oneerlijke concurrentie als er uitstel wordt verleend. Veel bedrijven hebben immers al geïnvesteerd in groepshuisvesting. Bonafos kon niet zeggen welke concrete maatregelen worden getroffen als blijkt dat bedrijven en landen in gebreke blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.