Home

Nieuws 220 x bekeken

Helft senatoren landbouwcommissie vertrekt na verkiezingen

Den Haag - De helft van de Eerste Kamerleden die nu in de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zitten, keert niet terug in de nieuwe Eerste Kamer. Dat blijkt na de eerste resultaten van de verkiezingen.

Uit de voorlopige uitslag blijkt dat de coalitie van VVD, CDA en gedoogpartij PVV op 37 zetels komt. Samen met de SGP, die de regering op veel ondewerpen steunt, komen ze met 38 zetels wel op een meerderheid.

De VVD haalde 16 zetels, het CDA 11 en de PVV 10. De PvdA krijgt 14 zetels en de SP 8. D66 en GroenLinks krijgen beide 5 zetels, de Christenunie 2. De Partij voor de Dieren, 50 Plus en de Onafhankelijke Senaatsfractie komen alledrie uit op 1 zetel. De officiële uitslag volgt woensdag.

Van de 25 senatoren van de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verlaten dertien de Eerste Kamer. Een deel van hen was niet verkiesbaar, anderen stonden op een niet-verkiesbare plaats. Onder hen zijn ook de huidige commissievoorzitter, Egbert Schuurman (CU) en vice-voorzitter Rein Willems (CDA).

Senator Geart Benedictus (CDA) zit na de uitslag van de verkiezingen op de reservebank. Hij staat op plaats 13 van de lijst, terwijl het CDA 11 zetels behaalde. Alleen als andere CDA-kandidaten geen zitting nemen in de Eerste Kamer komt Benedictus terug.

Na de verkiezingen wordt de landbouwcommissie samengevoegd met de commissie van Economische Zaken, net zoals met de ministeries en de Tweede Kamercommissie is gebeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.