Home

Nieuws 1 reactie

Hamburg kleunt mis: komkommerbacterie niet ziekteverwekker

Hamburg – De E.coli-bacterie die is gevonden op twee komkommers in Hamburg, is van een ander type dan de bacterie die de ziekte in Duitsland veroorzaakt.

Dat heeft de Hamburgse senator Cornelia Prüfer-Storcks vanmiddag gemeld.

De Hamburgse autoriteiten hebben eind vorige week op basis van de eerste laboratoriumtests de alarmbellen geluid over de Spaanse komkommers. Nu blijkt dat voor twee van de tests de waarschuwing loos is geweest.

Prüfer-Storcks zegt dat nu de eerste hoop vervlogen is dat de oorzaak van de epidemie kan worden ontmaskerd. Storcks verdedigt dat de openbaarmaking van de onderzoeksresultaten verantwoord is geweest.

De Hamburgse publicatie van het Institut für Hygiene und Umwelt legde direct een relatie tussen komkommers en de epidemie. In onderzoeken van het Robert Koch Institut en het Bundesinstitut für Risikobewertung werd gehint op een mogelijke relatie, met enkele slagen om de arm.

”Los van het resultaat van de nog niet uitgevoerde tests was het verantwoord de onderzoeksgegevens openbaar te maken, omdat de verontreinigingen heel goed de Ehec-bacterie hadden kunnen zijn. Het zou onverantwoord geweest zijn zijn zo veel ziektegevallen een gegronde verdenking achter te houden. De bescherming van mensenlevens is belangrijker dan het wetenschappelijk belang”, aldus Prüfer-Storcks.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Lijkt Wageningen wel.

Of registreer je om te kunnen reageren.