Home

Nieuws

HAK bezorgd om industriegroenteteelt

Giessen – De geringe beschikbaarheid van zaaizaad en gewasbeschermingsmiddelen voor de teelt van industriegroenten baart conservenbedrijf Hak zorgen.

”Het zijn relatief kleine gewassen waarvoor minder aandacht is bij zaad- en chemiebedrijven”, zegt directeur Michiel van Ginkel. ”Voor de komende vijf tot tien jaar voorzie ik problemen. De teelt moet interessant blijven voor akkerbouwers. Zaaizaad en gewasbeschermingsmiddelen zijn de basis voor ons voortbestaan. Dit moet op de agenda komen van de agrarische sector om de teelt in Nederland in de benen te houden. Hiervoor ben ik me aan het oriënteren.” 

Inkoopmanager Adri den Dekker voegt toe: ”De afgelopen jaren komen er steeds minder middelen beschikbaar. Zo komt de teelt in het geding. In andere Europese landen zijn meer middelen beschikbaar. Het zou wel zo eerlijk zijn als het gelijk werd getrokken en we het allemaal met minder middelen moesten doen.”

Voor wat prijsvorming betreft verwacht Hak voor de komende jaren een stabiele prijzen voor de telerscontracten. ”De graanprijs blijft hoog en wij volgen die”, zegt Den Dekker. ”Er zijn steeds meer monden te voeden op de wereld.”

Of registreer je om te kunnen reageren.