Home

Nieuws 306 x bekeken 1 reactie

’Grote coöperaties moeten regie opeisen’

Utrecht – Grote coöperaties moeten in het duurzaamheidsdebat meer een regierol opeisen. Ze leunen historisch te veel op de algemene landbouwlobby. Ketens zijn echter complexer geworden en vereisen meer inmenging van de multinationals in de agribusiness zelf.

Dat zegt Dirk Duijzer, directeur coöperatie, bestuur en duurzaamheid bij de Rabobank. Duijzer deed de uitspraak tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Landbouwjournalisten in Utrecht.

Duijzer zegt dat coöperaties sterk gericht zijn op het beïnvloeden van de politiek en kijken ze te weinig naar de consument en de eigen achterban. De politiek is echter steeds minder gelegen aan de primaire sector, terwijl de consument niet weet wat hij of zij wil. ”Enerzijds geven we nu van ons inkomen minder uit aan voedsel dan tien jaar geleden (was 17, nu 15 procent, red), anderzijds stelt men steeds hogere eisen aan producenten. Nu ja, die hebben soms, zoals in de varkenshouderij, echt geen ruimte meer. De rendementen zijn er niet naar continu te blijven investeren. Dat moet de politiek zich realiseren. Wij spreken de politiek daarop aan, en dat moeten grote coöperaties ook doen. De politiek moet duidelijk worden gemaakt dat die grote succesvolle multinationals niet in Nederland blijven zonder een vitale primaire sector.”

De grote coöperaties moeten echter ook meer naar de eigen achterban kijken, en deze voorzien van meer informatie over de markt. Een boer of tuinder moet weten wat met zijn product gebeurd, ook als het nu in Italië of Rusland eindigt. Het is volgens hem een moeilijk speelveld, ook omdat een coöperatie nog altijd uit vrije ondernemers bestaat. Duijzer: ”en vrije ondernemers luisteren niet altijd, willen de buurman wegconcurreren door te groeien waar dat onverstandig is. Het is lastig opereren voor coöperaties, maar ze moeten wel hun rol vergroten, de achterban opzoeken. Ze zijn meer dan een doorgeefluik van producten, moeten de markt bespelen.”

De algemene landbouwlobby is sterk, aldus Duijzer, maar hij denkt dat de coöperaties meer zelf het heft in handen moeten nemen. Zo vindt Duijzer dat FrieslandCampina te laat in het debat over koeien in de wei is gestapt, en wellicht niet met de juist communicatie. Het gevolg is dat een serie van 900 boeren boos is, vooral over de vermeende macht die de coöperatie naar zich toetrekt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Cooperaties grijp deze kans.
    Zorg samen met jullie leden ervoor dat we toekomst weer rooskleurig tegemoet kunnen zien.
    De ingezette strategie in de varkenshouderij, het samenwerken in de primaire sector, is een strategie die het gedachtengoed van een cooperatie is. Daar liggen dus grote gezamenlijke mogelijkheden. Aan de slag ermee.

Of registreer je om te kunnen reageren.