Home

Nieuws 307 x bekeken

Greenpeace tegen verlengde toelating

Brussel – Greenpeace klaagt de Europese Commissie aan wegens het uitstel van de herbeoordeling van 39 bestrijdingsmiddelen, waaronder glyfosaat.

De Europese Commissie heeft in november besloten de herbeoordeling van een aantal werkzame stoffen uit te stellen. Dat gebeurde door de einddatum waarvoor de middelen zijn toegelaten uit te stellen tot december 2015.

Greenpeace en het Pesticide Action Network (Pan) richten hun pijlen specifiek op glyfosaat, omdat dat middel onder meer gelinkt wordt aan het gebruik van transgene gewassen die bestand zijn tegen onkruidbestrijders. Hans Mulerman van Pan Europe zegt dat de Europese Commissie de achterdeur open zet voor de toelating van nieuwe gewasbeschermingsmiddelen op basis van heel oude studies. Daarmee is volgens Muilerman sprake van overtreding van de eigen regelgeving, waarin volksgezondheid boven commerciële belangen gaat.

Volgens de Europese regels kan de Europese Commissie uitstel geven voor de herbeoordeling, als daar tijdig een verzoek voor wordt ingediend. Volgens de commissie is dat voor de 39 werkzame stoffen gebeurd.

Of registreer je om te kunnen reageren.