Home

Nieuws 209 x bekeken

Fresca ontkent aantijgingen over Thanet Earth

Kent – De Britse groenten- en fruitgroep Fresca Group, die samen met enkele Nederlandse telers het kassencomplex Thanet Earth exploiteert, wijst de aantijgingen over slechte werkomstandigheden van de hand.

Fresca is vooral getroffen door de beschuldiging dat het veel geld verdient over de ruggen van uitzendkrachten.

Thanet Earth is door de Britse vakcentrale Unite beschuldigd van ’sweatshop’-arbeidsomstandigheden, een term die verwijst naar misstanden in Aziatische landen. De bond richt zich de laatste weken met demonstraties vooral op de grote supermarkten als de afnemers van producten van Thanet Earth. Inmiddels heeft de organisatie die uitzendbureaus controleert, de Gangmasters Licensing Authority, een onderzoek naar de situatie in het kassencomplex aangekondigd.

Fresca wijst er vooral op dat de behoefte aan werkers sterk verschilt. Deze week waren er één dag 120 extra mensen nodig en de volgende dag 240. Commercieel manager Judy Whitaker stelt tegenover het vakblad Fresh Produce Journal: ”Dit is de drukste tijd van het jaar. Als de zon schijnt neemt de vraag direct toe, net als de productie in onze kassen. Het aantal mensen dat we in november of december nodig hebben valt daarbij in het niet.”

Whitaker: ”Er zijn grote verschillen tussen het begrijpen van de voedselketen als geheel en van de rol die bedrijven zoals het onze spelen bij het leveren van een consistente aanvoer van heerlijk, veilig en duurzaam voedsel van goede kwaliteit aan de winkelbedrijven. Uiteraard ondervinden we druk om concurrerend te blijven met onze kosten en we hebben ons bedrijf op moeten bouwen rond een kostenmodel dat rekening houdt met de lage marges in onze sector. Maar ons afschilderen als ’fat cats’ die de winst afromen ten koste van uitzendkrachten is fout.”

Of registreer je om te kunnen reageren.