Home

Nieuws 196 x bekeken

Frauduleuze tuinder steeds geroutineerder

Den Haag - Een deel van de tuinders die betrapt zijn op het tewerkstellen van illegalen, gaat steeds geroutineerder te werk om hun frauduleuze activiteiten te verdoezelen.

Dat zegt Piet Roowaan, landelijk projectleider land- en tuinbouw voor Arbeidsinspectie, in een gesprek met deze krant. Roowaan is nauw betrokken bij de activiteiten van het Westland Interventieteam (WIT).

Hij geeft aan dat zowel aan de inspectiezijde als aan de kant van het bedrijfsleven gewerkt wordt naar voortschrijdend inzicht. ”Onze handhavingsmethodiek is verbeterd, maar het bedrijfsleven – en dan doel ik op degenen die het niet zo goed menen – speelt daar net zo goed op in.”

Daardoor is het voor de inspectieteams steeds moeilijker om bewijslast te vinden, aldus Roowaan. ”In het verleden was het makkelijk te achterhalen of een ZZP’er bij een tuinder ten onrechte aan het werk was. Tegenwoordig is dat administratief beter ingedekt. Men zorgt bijvoorbeeld voor een inschrijving bij de KvK, wat facturen en een eigen logo.” Ook is het steeds moeilijker om het bewijs te leveren dat iemand onderbetaald wordt.

Daarmee bevestigt Roowaan het beeld dat in maart al door minister Kamp geschetst werd in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin concludeerde de minister, op basis van onderzoek, dat in de diverse sectoren, waaronder de tuinbouw, het streven naar financieel gewin ’de cruciale drijfveer is’.

Of registreer je om te kunnen reageren.