Home

Nieuws

Fransen kunnen variatie voerprijzen doorberekenen

Parijs – Franse boerenorganisaties, organisaties van veehouders en van voerleveranciers hebben samen met een aantal grote afnemers een overeenkomst afgesloten om een variatie in de voerkosten door te berekenen in de afzetprijs.

’’Het akkoord draagt bij aan het overleven van de veehouderij in ons land”, denkt minister Bruno le Maire van landbouw bij de ondertekening van het akkoord op zijn departement.
De ondertekenaars gaan er van uit dat de ondernemingen die zij vertegenwoordigen onderhandelingen over de verkoopvoorwaarden beginnen in het geval van een sterke variatie in de prijzen van veevoer voor runderen, varkens en pluimvee.

Van een dergelijke variatie is sprake als de voerprijzen drie maanden achtereen 10 procent of meer hoger of lager ligt dan een jaar eerder. De bijdrage van de voerkosten in de uiteindelijke productiekosten wordt bepaald aan de hand van bestaande indexen voor de respectievelijke sectoren.

Le Maire benadrukt dat de afspraken vrijwillig zijn om niet in problemen te komen met de Europese concurrentieregels. Aan boerenkant is het akkoord onder meer ondertekend door de boerenkoepel FNSEA en de kleinere bonden Confédération Paysanne en Coordination Rurale en door de afzonderlijke organisaties van varkens-, rundvee- en pluimveehouders. Andere partijen zijn de organisaties van vleesbedrijven, Coop de France en de organisatie voor de detailhandel FCD alsmede de grote winkelbedrijven Les Mousquetaires (Intermarché) en Leclerc.

Of registreer je om te kunnen reageren.