Home

Nieuws

Franse telers lelietjes-van-dalen in mineur

Nantes – De Franse telers van lelietjes van dalen hebben door het warme weer tot de helft van hun oogst weg moeten gooien.

Voor de meeste telers wordt 2011 dan ook financieel een slecht jaar, denkt de telersorganisatie Fédération des maraîchers nantais.

Het seizoen voor lelietjes van dalen is in Frankrijk sterk gericht op de 1e mei, de dag waarop veel Fransen een boeketje van deze voorjaarsbloemen aan hun geliefde geven. Die traditie dateert al uit 1561 toen de toenmalige koning Charles IX een boeket lelietjes-van-dalen aanbod aan alle dames die aan zijn hof verbleven. Dit jaar ging dat door het veel te warme weer van de afgelopen weken echter grotendeels de mist in. Veel kopers klaagden over de slechte kwaliteit en tegelijk hoge prijs van de bloemen. De telers denken op hun beurt dat dat vooral komt door het warme voorjaarsweer waardoor ze allerlei kunststukjes hebben moeten uithalen om de bloemen tot de 1e mei vers te houden, geeft de federatie toe.

”Veel telers hebben ook koelruimten moeten huren om de boeketten te bewaren waardoor de productiekosten verder zijn gestegen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.