Home

Nieuws 239 x bekeken

Franse droogte ergste in 35 jaar

Parijs – De droogte die een steeds groter deel van Frankrijk in zijn greep houdt, is nu al de ergste sinds 1976.

Sinds dit weekend gelden in 54 van de 96 departementen beperkingen op het waterverbruik. "Het bijzondere is dat deze droogte een heel groot deel van het land treft," zegt voorzitter Xavier Beulin van de boerenbond FNSEA. De bond overlegt regelmatig met de overheid over de situatie voor boeren en tuinders. Op dit moment gaat de aandacht vooral uit naar de veehouders die in toenemende mate zonder voer komen te zetten. In de akkerbouw laten de eerste - zeer vroege - gerstoogsten opbrengsten zien die tot de helft onder het peil van de goede oogst van vorig jaar liggen.

Minister van landbouw Bruno Le Maire haalt begin juni het bestuur van het Nationale fonds voor agrarische calamiteiten bij elkaar. Dat fonds is onder meer ook aangesproken bij de vorige droogte in Frankrijk in 2003. Het fonds beschikt over enkele honderden miljoenen die uitgekeerd kunnen worden aan boeren in nood. De situatie moet door het bestuur dan wel als calamiteit worden erkend.

Of registreer je om te kunnen reageren.