Home

Nieuws 377 x bekeken

Forfaitair splitsen btw-tarieven tuincentrum niet toegestaan

Een tuincentrum mag de hoge en de lage btw-tarieven niet forfaitair splitsen. De opgelegde boetes worden wel gematigd.

Kort samengevat is de uitspraak van rechtbank Haarlem de volgende:

X bv is onderdeel van een concern dat diverse tuincentra exploiteert. Het tuincentrum van X bv is gestart in 2003 en beschikt over kasregisters waarmee de verkopen in hoog/laag btw-tarief worden gesplitst. In geschil is of X bv voor het vaststellen van de verschuldigde btw desondanks de forfaitaire berekeningsmethode van art. 16 Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968 mag toepassen.

Rechtbank Haarlem oordeelt dat X bv niet aannemelijk maakt dat zij vooraf de vereiste mededeling voor de forfaitaire berekeningsmethode als bedoeld in artikel 19 Uitvoeringsbesluit OB 1968 heeft gedaan. X bv mag voor de splitsing van de btw-tarieven dus geen gebruik maken van (één van) de forfaitaire methoden. X bv is niet geslaagd in de bewijslast dat haar berekeningen inzake het lage tarief juist zijn. De naheffingsaanslag blijft daarom in stand.

De vergrijpboete van 25 procent wegens grove schuld is ook terecht. Ondanks dat namelijk uit haar eigen kasregisters hogere btw-bedragen bleken, zijn door haar lagere bedragen aangegeven. De verzuimboete van 10% procent inzake een andere correctie is ook terecht, aangezien geen sprake is van afwezigheid van alle schuld. De boetes worden wel gematigd met 10 procent. De redelijke termijn is namelijk overschreden. Het beroep van X bv is slechts in zoverre gegrond.

Meer informatie: LJN: BQ4429, Rechtbank Haarlem , 14 april 2011 nummer AWB 10/2850

Of registreer je om te kunnen reageren.