Home

Nieuws 432 x bekeken

FloraHolland ziet voordelen in landelijk virtueel veilen

Aalsmeer - Bloemenveiling FloraHolland onderzoekt voordelen van een landelijk virtueel veilsysteem.

Dat maakte topman Timo Huges tijdens de presentatie van de jaarcijfers bekend. Huges zelf ziet grote voordelen. Het systeem zou in eerste instantie kunnen worden ingezet bij teelten met grote volumes waarbij al lang het beeldveilen (dus zonder kar voor de klok) is ingevoerd. Daarbij kan volgens Huges worden gedacht aan chrysant, de importroos en gerbera.

Huges, die zijn sporen eerder in zijn loopbaan verdiende bij de logistieke multinational Frans Maas, ziet kansen voor een efficiëntere logistiek. "Men kan vanuit de tuin veilen. De distributie kan volgens het systeem dan ook altijd via de dichtstbijzijnde veiling lopen." Een landelijk veilsysteem is onderdeel van een vernieuwingsslag die FloraHolland wil maken. Uit onderzoek van bureau Roland Berger blijkt volgens Huges dat de sector qua omzet tot 2020 nog wel kan groeien dankzij de opkomst van de bloemen- en plantenafzet in Oost-Europa. Tegelijk verzwakt bij ongewijzigd beleid de positie van Nederland als Europese draaischijf. Volgens Roland Berger, dat ook voor het Topteam Tuinbouw onderzoek verricht, moet FloraHolland nog meer een voortrekkersrol gaan vervullen in de toekomst.

Daarom wil FloraHolland het veilproces rationaliseren, merken neerzetten, meer aan conceptontwikkeling doen en een internationaal servicenetwerk uitbouwen. Op het gebied van internationalisering zette FloraHolland in 2010 reeds grote stappen. Het zag het aantal buitenlandse leden met 100 toenemen tot 542, nam de kleine internationale veiling TFA in Amstelveen over van de Mavuno Groep, zette een overslagplaats in het Duitse Bremen op, en bouwde met het Duitse Landgard een joint-venture net over de grens: de veiling Rhein-Maas. Deze presteert qua omzet volgens Huges boven verwachting. Huges benadrukt het belang van samenwerking tussen handel en teelt. In Bremen is de logistieke "hub" reeds met de VGB ontwikkelt, en FloraHolland denkt vaker met de belangenbehartiger van de handel te kunnen samenwerken.

Voorzitter Bernard Oosterom wijst op de voorbeelden van de haven van Rotterdam en luchthaven Schiphol. "Belangen zijn soms tegengesteld maar vaak ook op één lijn. Dan is het belangrijk dat je samen de buitenlandse markt bespeelt, en geen vliegen gaat afvangen."

Of registreer je om te kunnen reageren.