Home

Nieuws

FED waarschuwt voor zeepbel bij grondprijzen in VS

Washington – De Federal Reserve Bank (FED) waarschuwt dat de prijzen van landbouwgrond in de VS in elkaar kunnen storten als de rente stijgt of de marktprijzen van gewassen flink dalen. De afdeling Kansas van de FED vreest dat de hoge prijzen van landbouwgrond in de Midwest een zeepbel blijken te zijn als de economische omstandigheden veranderen.

Volgens analistensite Agrimoney heeft FED-Kansas een rapport geschreven over de prijzen van landbouwgrond in de Midwest. Dat is de verzamelnaam van de staten in het noordoosten en midden van de VS, zoals Illinois, Indiana, Iowa, Michigan, Minnesota, Ohio, Wisconsin, Kansas, Missouri, Nebraska, Noord-Dakota en Zuid-Dakota. De prijzen van landbouwgrond in deze staten liggen op het hoogste niveau in 32 jaar.

Volgens analisten van FED-Kansas heeft de lage rente en de hoge prijzen van veel landbouwgewassen de grondprijs opgedreven. ”Maar er is een grote kans dat de rente gaat stijgen als de economie aantrekt. Ook zullen de prijzen van gewassen weer eens dalen. Dit leidt tot een scherpe daling van de grondprijzen en een erosie van de winsten op de boerenbedrijven.”

De analisten verwijzen naar de situatie begin jaren 80. Toen daalden de grondprijzen in de VS met 40 procent in een korte tijd nadat de rente steeg en de prijzen van landbouwgewassen daalden.
President-directeur Thomas Hoenig van de FED Kansas City Bank kan niet voorspellen of en wanneer de prijzen in elkaar klappen. ”De geschiedenis leert dat het moeilijk is in te schatten welk deel van de grondprijzen een zeepbel is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.