Home

Nieuws

FAO: ruwweg derde voedselproductie gaat verloren

Rome - Ruwweg een derde van het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, zo’n 1,3 miljard ton, raakt verloren tijdens de oogst of verwerking, of wordt weggegooid.

Dat blijkt uit een studie die is verricht door het Swedish Institute for Food & Biotechnology, in opdracht van wereldvoedselorganisatie FAO. De grootste verliezen worden genoteerd bij groenten en fruit.

Geïndustrialiseerde landen en ontwikkelingslanden verkwisten ieder een vergelijkbaar volume voedsel, respectievelijk 670 en 630 miljoen ton. In de rijkste landen (VS, EU, Japan) wordt jaarlijks 222 miljoen ton verspild, ongeveer het tonnage voedsel dat Afrika bezuiden de Sahara jaarlijks produceert.

In het rapport wordt duidelijk onderscheid gemaakt in oogst- en verwerkingsverliezen enerzijds, en weggegooid voedsel anderzijds. De gemiddelde Europeaan gooit jaarlijks 95 tot 115 kg voedsel weg. In Afrika en Zuidoost-Azië wordt 6 tot 11 kg weggegooid. Met het weggooien van voedsel wordt indirect volgens de FAO ook energie, water en arbeid weggegooid.

Of registreer je om te kunnen reageren.