Home

Nieuws

FAO: Afrikaanse varkenspest kan noordelijk halfrond bedreigen

Rome - De wereldvoedselorganisatie FAO vreest dat Afrikaanse varkenspest zich over het hele noordelijk halfrond zou kunnen verspreiden.

De FAO roept de besmette landen op om het gevaar van Afrikaanse varkenspest in te dammen en voorzorgsmaatregelen te nemen om nieuwe uitbraken te voorkomen. De oproep richt zich tot de landen die te kampen hebben met de ziekte. Dat zijn Georgië, Rusland en Armenië.

De Afrikaanse varkenspest is in 2006 binnen gekomen in Georgië via een transport uit Zuid-Afrika. Vanuit Georgië heeft de ziekte zich verspreid over de Zuidelijke Kaukasus. De ziekte is de laatste jaren echter ook al aangetroffen in de regio rond St. Petersburg en in het uiterste noorden in Moermansk vlak bij de grens met Finland. Opvallend is dat het virus grote afstanden overbrugt en zo maar duizenden kilometers verderop opduikt.

Tegen Afrikaanse varkenspest is niet te vaccineren. Er is geen goed werkend vaccin beschikbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.