Home

Nieuws 212 x bekeken

Exportcijfer komkommer daalt drastisch

Den Haag – De export van komkommer is in de eerste veertien weken van 2011 dramatisch gedaald ten opzichte van 2010. Er ging bijna 24 procent minder de grens over.

Dat blijkt uit cijfers van het KCB. Met name de export naar Duitsland laat een flinke afname zien. De Duitsers importeerden slechts 25 miljoen kilo ten opzichte van 38 miljoen in 2010. Dat is een afname van meer dan 34 procent.

Opvallende nieuwkomer in de top van afnemers is Polen, dat met bijna 4 miljoen kilo een derde plek, na het Verenigd Koninkrijk, inneemt. De export naar het Oost-Europese land verdubbelde ten opzichte van 2010, daarmee is het een van de weinige landen waar de uitvoer toenam.

De export naar het Verenigd Koninkrijk daalde met 22 procent, tot 5,2 miljoen kilo. Ook de export naar Frankrijk halveerde bijna. De Fransen namen in totaal 1,2 miljoen kilo komkommers af. Zweden nam wel meer komkommers af, in totaal 10 procent, waarmee het geëxporteerde volume uitkomt op een kleine 1,9 miljoen kilo.

De cijfers ondersteunen het beeld van de langdurige aanwezigheid van Spanje op de internationale markt. Met name in Duitsland is goed te zien wat het effect geweest is op de uitvoer van Nederlandse komkommer. De prijsvorming heeft daar sterk onder geleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.