Home

Nieuws

Europese halal-norm in de maak

Delft - Over drie jaar moet er in Europa één norm zijn voor halal producten. Dat meldt het Nederlandse normalisatie-instituut NEN.

Volgens Noura el Guennouni van het Nederlandse normalisatie-instituut die het project in Nederland begeleidt zijn in verschillende landen in Europa voorbereidingscommissies bezig om uiteindelijk op Europees niveau tot één norm te komen. Het initiatief om tot één halal-norm te komen is afkomstig uit Oostenrijk.

De Nederlandse halal-commissie is vorige week van start gegaan. In de commissie zitten certificeerders, religieuze belangengroepen, consumenten, producenten, dierenbeschermers en wetenschappers. In Nederland zijn tot nu toe verschillende halal-certificeerders actief. Op één lijn zitten deze organisaties niet. Een Europese norm kan dan ook veel duidelijkheid scheppen.

De onduidelijkheid rond halalcertificering heeft er voor Nederland toe geleid dat Maleisië vorig jaar in oktober de grens heeft gesloten voor Nederlands pluimveevlees, omdat dit niet voldoet aan de Maleisische halal-normering. Maleisië sloot de grens nadat het productiebedrijven in Nederland had bezocht. Volgens Nepluvi-voorzitter Jan Odink is het probleem vooral gelegen in de manier van aansnijden van de kuikens na verdoving. Odink: "Er is discussie ontstaan over de vraag of machinaal aansnijden halal is of dat hiervoor handmatig aansnijden een eis moet zijn." Volgens Odink wordt er hard gewerkt aan een oplossing en is die onder handbereik. Om dit soort problemen te voorkomen zou een Europese eenduidige norm een flinke stap vooruit zijn, bevestigt Odink. Met andere islamitische landen zijn rond dit punt geen problemen voor zover bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.