Home

Nieuws 219 x bekeken

Europarlement wil steviger klimaatambities

Brussel – De milieucommissie van het Europees Parlement wil dat de co2-uitstoot van de EU in 2020 met 30 procent wordt verminderd.

Dat bleek vanochtend bij de stemming over het voorstel van rapporteur Bas Eickhout (Groenlinks). De commissie vindt de huidige doelstelling, een verlaging van 20 procent ten opzichte van de uitstoot in 1990, niet ambitieus genoeg. Mede door de economische crisis lag de emissie vorig jaar al op 17 procent onder het niveau van 21 jaar geleden.

“Studies wijzen uit dat met een hogere klimaatambitie miljoenen extra banen in de EU worden gecreëerd”, zegt Eickhout. “Daarnaast neemt de afhankelijkheid van instabiele olieregio’s af, gaat onze gezondheid erop vooruit en vloeien er miljarden euro’s extra naar de schatkisten als gevolg van de hogere co2-prijs.”

Of de doelstelling inderdaad wordt aangescherpt, valt nog te bezien. Eerst moet het rapport in het hele parlement in stemming worden gebracht. Dat gebeurt op 23 juni. Een dag later bespreken de Europese regeringsleiders de klimaatdoelen van de EU. VVD en CDA hebben de nationale doelstelling juist verlaagd van 30 naar 20 procent. Wel staat in het regeerakkoord dat Nederland de Europese afspraken als leidend zal beschouwen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.