Home

Nieuws 183 x bekeken

Europarlement akkoord met GLB-rapport

Brussel – Het Europees Parlement (EP) heeft het zogeheten rapport-Dess over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) aangenomen.

In de landbouwcommissie kreeg het plan woensdag een ruime meerderheid van de stemmen.
Daarmee geeft het EP advies aan commissaris Dacian Ciolos (landbouw), die in oktober met zijn wetsvoorstellen voor het GLB komt. In het rapport van de Duitse europarlementariër Albert Dess staat onder meer dat zowel bedrijfstoeslagen als plattelandssteun ten goede moeten komen aan agrarische producenten. Ook hecht hij veel waarde aan de vergroening van het stelsel en wil hij de verschillen tussen oude en nieuwe lidstaten verkleinen.

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) is niet geheel tevreden met het rapport. Hoewel zij er wel vóór heeft gestemd, spreekt zij over een gebrek aan richting en concrete voorstellen. Dat is volgens haar te wijten aan de zeer uiteenlopende visies van de verschillende politieke stromingen, die hebben geleid tot waterige compromissen. "Sommige partijen lijken te vergeten dat wij over een landbouwbeleid spreken: zegt zij. "Modernisering is nodig, maar dankzij de stokpaardjes van sommige partijen zwabberen we nu alle kanten op."

Of registreer je om te kunnen reageren.