Home

Nieuws 169 x bekeken

Eikenprocessierupsen hebben al brandharen

Wageningen – De eikenprocessierupsen hebben nu al de brandharen die bij mensen en dieren voor overlast kunnen zorgen. Dat is bijna drie weken eerder dan vorig jaar.

Maar de situatie is wel vergelijkbaar met 2007 en 2009 toen het ook al vroeg zeer warm was. De website natuurbericht.nl schrijft dat maandag op basis van een bericht van het Eikenprocessierups Kenniscentrum.

Dat de rupsen al zo vroeg brandharen hebben, komt doordat hun ontwikkeling bijzonder snel gaat door de warmte. Daar floreren niet alleen de rupsen door, maar ook de eiken. De bomen stonden in de tweede helft van april al volledig in blad.

Door die snelle ontwikkeling hebben mogelijk niet alle groenbeheerders tijd genoeg gehad om de bestrijding van de eikenprocessierupsen af te ronden. Het Kenniscentrum adviseert vanaf vrijdag niet meer te spuiten, al zitten nog niet alle rupsen in hetzelfde larvenstadium.

De rupsen hebben brandharen na de derde keer vervellen. In hun vierde larvenstadium heeft elk dier ongeveer 700.000 microscopisch kleine brandharen, die vrijkomen als het zich bedreigd voelt. Bij elke volgende vervelling zijn er ook weer 700.000 nieuwe brandharen. De oude blijven in het nest achter.

De eerste rupsen bereikten afgelopen weekend het vierde stadium, terwijl er ook nog rupsen in het derde en tweede stadium verkeren. Dat heeft tot gevolg dat de overlastperiode lang kan duren.

Of registreer je om te kunnen reageren.