Home

Nieuws 187 x bekeken

Ehec treft Nederlandse tuinders

Zoetermeer - Staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) gaat proberen via een Europese regeling 10 miljoen euro beschikbaar te stellen voor tuinbouwbedrijven die financieel zijn getroffen door de Ehec-bacterie. Voorwaarde is wel dat de sector zelf ook 10 miljoen op tafel legt. Bleker zei dat maandagavond na overleg met de sector.

De export van Nederlandse komkommers naar Duitsland is ingestort en ook de telers van sla, paprika en tomaten maken zich grote zorgen over de Duitse markt. In Duitsland heeft de minister van Landbouw Ilse Aigner opgeroepen voorlopig geen rauwkost meer te eten tot er meer duidelijkheid is over de uitbraak van de Ehec-bacterie, die in Duitsland inmiddels aan veertien mensen het leven heeft gekost.

,,Dit is een extreme situatie die niet als normaal bedrijfsrisico kan worden gezien'', aldus de bewindsman. Bedrijven zitten middenin de oogstperiode en kunnen producten niet opslaan omdat die dan bederven. 20 procent van de markt is nu uitgevallen omdat er geen vraag uit Duitsland meer is, zei de bewindsman. Een deel van de bedrijven is voor een groot deel afhankelijk van de export naar Duitsland.

Bleker, die maandagochtend in Hongarije was voor een informele landbouwraad, praat daar dinsdag verder. Dan wil hij steun proberen te krijgen voor een Europees noodfonds voor tuinders, dat voor een forsere steun moet zorgen. ,,Dat zal wel heel moeilijk worden'', verwacht hij.

Zowel Bleker als de sector hoopt dat de bron van de besmetting zo snel mogelijk wordt gevonden. Voor zover bekend, is de bacterie via Spaanse komkommers in Duitsland terechtgekomen. Volgens de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit zijn tot nu toe geen besmette komkommers op de Nederlandse markt aangetroffen.

Maar de export van komkommers naar Duitsland is ingestort. Volgens voorzitter Nico van Ruiten van de glastuinders zijn in ieder geval tweehonderd komkommertelers door de bacterie in de problemen gekomen.

Duitsland is voor de sector heel belangrijk. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek exporteerde Nederland het afgelopen jaar in totaal voor 382 miljoen euro aan komkommers naar het buitenland, waarvan voor 228 miljoen euro naar de oosterburen. Zij krijgen daarvoor 255 miljoen kilo komkommers.

De totale sla-export beliep volgens het CBS 152 miljoen euro waarvan 54 miljoen voor de Duitsers. De tomaat lijkt de absolute exporttopper gemeten naar geld, met een totale exportwaarde van 1,4 miljard euro. Zo'n 655 miljoen euro daarvan komt uit Duitsland. Nederland exporteert voor circa 750 miljoen euro aan paprika's. In dit cijfer is export van kleine bedrijven niet meegenomen. Naar Duitsland gaat 137 miljoen kilo paprika, met een waarde van 276 miljoen euro..

In Nederland heeft de verkoop van komkommers volgens het productschap niet te lijden. ,,We horen van de supermarkten dat de afzet op peil blijft.'' Van alle 1,6 miljard komkommers die in Nederland worden geproduceerd, blijft 20 procent hier.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.