Home

Nieuws 217 x bekeken

Ehec kost 30 miljoen per week

Doetinchem – De exportproblematiek rond de Ehec-bacterie in Duitsland kost de Nederlandse groentesector naar schatting 30 miljoen euro per week.

Dat heeft agd.media berekend op basis van CBS-statistieken en cijfers van het Productschap Tuinbouw (PT) over de maanden mei en juni 2010. Het statistiekenbureau schatte de exportwaarde van tomaten, komkommers en sla naar Duitsland in de betreffende maanden op een kleine 200 miljoen euro, paprika niet meegerekend. Als daar de waardecijfers van paprika bij opgeteld worden van het PT, nadert het weekbedrag de 30 miljoen euro.

De sector is naar eigen zeggen slachtoffer geworden van het negatieve imago van rauwe groenten dat in Duitsland is gecreëerd door de Ehec-epidemie, waarbij in Duitsland inmiddels dertien slachtoffers zijn gevallen.

Duitse autoriteiten wijzen voorlopig naar Spaanse komkommers als bron van besmetting. Duitsland heeft echter uit voorzorg ook de komkommers uit andere gebieden in de ban gedaan.

Grootwinkelbedrijven en groothandelaren nemen nauwelijks nog Nederlandse komkommers, tomaten en sla af. Ook paprika valt buiten de boot.

In Spanje wordt een tweetal bedrijven onderzocht, dat mogelijk betrokken is bij de verspreiding van de besmette komkommers. Donderdag volgt de uitslag. Eerder werd een Nederlands bedrijf genoemd als mogelijke bron, maar de Voedsel- en Warenautoriteit heeft deze bron inmiddels ’schoon’ verklaard.

Of registreer je om te kunnen reageren.