Home

Nieuws

Ehec-angst frustreert afzet

Doetinchem – Groentenexporteurs in Nederland blijven hinder ondervinden van vraaguitval door besmettingen met Ehec-bacteriën in Duitsland. Dat blijkt uit een rondgang. Er is geen herstel van de afzet naar Duitsland nu de bron van de besmetting in Spanje wordt gezocht.

De afzet van saladegroente staat onder druk, laat Frugi Venta weten die voor een verder commentaar naar het Productschap Tuinbouw (PT) verwijst. Het PT kon dat niet verder toelichten.
Een Venlose handelaar noemt klanten heel terughoudend. ”Er is een duidelijk effect te zien door het afbestellen van partijen en kantines halen de salades uit het assortiment. Veel ziekenhuizen en gevangenissen kiezen niet voor verse groente, maar voor conserven.”

De blijvende effecten op de groente-afzet zijn het gevolg van de nog altijd geldende waarschuwing van de Duitse autoriteiten tegen saladegroente. Op die waarschuwing reageert de Duitse consument meestal emotioneel.

Dutch Produce Association (DPA) bemerkt dat vooral gisteren veel gesproken is op het Fresh Congres in Rotterdam. ”Gisteren was dat het gesprek van de dag tussen de handelshuizen. Het gekke was dat aan het einde van de dag toch weer orders werden geplaatst”, zegt directeur Hans van Es.

Volgens Van Es is Ehec ondertussen een Europese zaak geworden. ”Iedere lidstaat is ermee bezig. Ook heeft de Europese Commissie over Ehec een bijeenkomst belegd. Over de uitkomst van de overleg is niets bekend.”

Of registreer je om te kunnen reageren.