Home

Nieuws

Eerste project bollenstreek klaar

Lisse - De Bollenstreekgemeenten (Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen)rondt binnenkort het eerste project af voor het behoud van het karakteristieke landschap van de bollenstreek.

De bollenstreekgemeenten zijn onderdeel van een groter samenwerkingsverband van vijftien gemeenten, Holland Rijnland. Het bestuur van deze koepel heeft 180.000 euro ingebracht in het project 'Bollenstreek Mooi Landschap', Landschapsbeheer Zuid-Holland 220.000 euro.
Doel is het herstel en verbeteren van het karakteristieke landschap met kleurrijke bollenvelden, weidegronden en natuurgebieden.

Dat gebeurt op plekken waar landschapselementen van oudsher aanwezig waren en in beeldbepalende locaties. Die worden hersteld met de aanplant van streekeigen soorten. De keuze is onder meer afhankelijk is van de groeiplaatsomstandigheden, de functies, zoals wintergroene soorten voor camouflage, ecologische waarden, geluiddemping, fijnstof en de toeristische waarde.

Het eerste project wordt vrijdag 13 mei in Lisse officieel is afgesloten. Holland Rijnland heeft ondertussen de natuurvereniging Geestgrond opdracht gegeven voor een vervolgproject, waarin geïnteresseerden kunnen worden voorzien van karakteristieke streekeigen beplanting. Voor dit vervolgproject betalen het landschapsfonds Bollenstreek van regio Holland Rijnland en het Europese Plattelandsontwikkelingprogramma (POP2) ieder 144.000 euro. Landschapsbeheer Zuid-Holland draagt 350.000 euro bij. Dit project zal lopen tot het voorjaar van 2012.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.