Home

Nieuws 200 x bekeken

EU publiceert achterhaalde verdenking over komkommer uit Nederland

Brussel - De Europese Commissie heeft maandag ten onrechte gemeld dat een lading Nederlandse komkommers een mogelijke bron is van de E.coli-besmetting in Duitsland, zegt de Voedsel en Waren Autoriteit.

De VWA meldt dat de melding van de EU gebaseerd is op een verdenking van vorige week, die op basis van onderzoek bij een groothandel en een teler al zijn weggenomen. Het ANP haalt een deskundige van de Europese Commissie aan die zegt dat het waarschijnlijk niet gaat om in Nederland geproduceerde komkommers, maar om komkommers die vanuit het buitenland in Nederland terecht zijn gekomen en daarna verhandeld. Maar zekerheid daarover is er nog niet.

De melding van de Europese Commissie via het Rapid Alert System for Food and Feed is gebaserd op een melding van de Duitse autoriteiten van vorige week vrijdag. Het is volgens de Europese Commissie nog niet duidelijk of de besmetting heeft plaatsgevonden bij de productie van de komkommers of tijdens het transport. Het hele traject wordt onderzocht. Brussel ziet geen reden om een algemeen verbod op het vervoer van Spaanse groenten in te stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.