Home

Nieuws

EU pakt uitsterven soorten aan

Brussel – De Europese Unie wil voorkomen dat de komende jaren nog meer soorten dieren en planten verdwijnen. Een op de vier diersoorten in de unie dreigt uit te sterven. Met een actieplan moet de verscheidenheid aan leven (biodiversiteit) worden gered.

Eurocommissaris Janez Potocnik (Milieu) presenteerde dinsdag zijn voorstellen, nadat de EU vorig jaar op een milieuconferentie in het Japanse Nagoya al beloftes had gedaan. ,,Wij zijn een deel van de biodiversiteit, maar we zijn er ook afhankelijk van voor ons voedsel, voor zoet water en schone lucht en voor een stabiel klimaat'', benadrukte Potocnik.

Hij pleitte voor een volledige naleving van de huidige regels voor natuurbescherming en herstel en verbetering van ecosystemen. Potocnik wil bijvoorbeeld meer verbindingen tussen natuurgebieden. Daarnaast moeten landbouw en bosbouw duurzamer worden en moeten de visbestanden van de EU beter worden beschermd.

Volgens GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout staan de Nederlandse plannen haaks op de nieuwe Europese biodiversiteitstrategie. Nederland wil stoppen met de aanleg van verbindingszones tussen beschermde natuurgebieden, terwijl het volgens de commissie essentieel is om deze gebieden aan elkaar te rijgen, aldus Eickhout in een verklaring.

De drastische bezuinigingen op het natuur- en landschapsbeleid die de Nederlandse regering voorstelt zijn niet in lijn met de doelen waarop zij zich in Europa heeft vastgelegd, constateert de parlementariër. Volgens Eickhout is het tijd dat Europa de daad bij het woord voegt en van biodiversiteit een belangrijk uitgangspunt maakt bij de hervorming van het landbouw- en visserijbeleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.