Home

Nieuws

EU lanceert reddingsplan om tot Doha-akkoord te komen

Brussel – De Europese Unie heeft tijdens een bijeenkomst in Genève een plan bekendgemaakt om de impasse in het wereldhandelsoverleg te doorbreken.

De EU roept grote ontwikkelingslanden op de importtarieven voor bepaalde industriële producten fors te verlagen. Kleine ontwikkelingslanden hoeven volgens het plan veel minder in beweging te komen.

Volgens de Europese directeur-generaal voor handel Jean-Luc Demarty zit het overleg momenteel vast op de markttoegang voor niet-agrarische producten (NAMA). Demarty erkent in een verklaring dat op het landbouwdossier ook nog zaken moeten worden afgekaart, maar de eerste aandacht moet nu naar het NAMA-dossier gaan.

De Amerikaanse WTO-ambassadeur Michael Punke stelde daar tegenover dat een NAMA-akkoord alleen veel te weinig is om de impasse echt te doorbreken. Er bestaan volgens Punke nog altijd ”fundamentele verschillen van inzicht” op de dossiers landbouw en diensten. De laatste ministeriële bijeenkomst in 2008 in het kader van de WTO liep nog stuk op het landbouwdossier.

Opkomende economieën eisten meer vrijheid in noodgevallen bepaalde productgroepen te beschermen. De EU ging akkoord, maar de VS niet. Sindsdien is de industriële slagkracht van China, India, Rusland en Brazilië toegenomen. Ze exporteren steeds meer. Met name de VS eist daarom dat ze ook hun eigen grenzen meer openstellen.

Demarty probeerde tijdens het overleg de moed erin te houden: ”na bijna tien jaar van hard werken zijn we vandaag dichter bij het afronden van de Doha-ronde dan ooit.” Volgens ingewijden wordt echter achter de schermen door WTO-functionarissen gezocht naar een serie alternatieve scenario’s.

Daarbij kan gedacht worden aan een verdrag waar niet alle leden zich aan moeten committeren, of een veel minder betekenisvol akkoord wordt gesloten op basis van eerdere deelakkoorden.

Of registreer je om te kunnen reageren.