Home

Nieuws

EU en Mercosur komen binnen 60 dagen met voorstel verdrag

Asuncion - De Europese Unie en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur komen binnen 60 dagen met voorstellen over het vergroten van markttoegang.

Dat heeft Eurocommissaris Dacian Ciolos bekendgemaakt tegenover persbureau Agra Europe. De partijen spreken momenteel over de condities voor een verdrag met elkaar in Paraguay. Ierland stelt dat er geen voorstellen tot markttoegang moeten worden voorbereid totdat de 27 lidstaten van de EU zelf de impact van een mogelijk verdrag in kaart hebben gebracht. Onder meer Frankrijk, Italië en België volgen de lijn, aldus Agra Europe. Nederland en Zweden volgen de lijn niet, maar roepen wel op tot een "gebalanceerd debat".

Nederland heeft volgens bronnen in Brussel gepleit voor aandacht voor dierenwelzijn in het verdrag. Dierenwelzijnseisen in de Europese Unie liggen volgens hen veel hoger dan in Zuid-Amerika. Er is dus geen gelijk speelveld. Met name de rundvleessector maar ook andere vleessegmenten zouden lijden onder een deal.

Ciolos stelt in reactie op vooral Ierse kritiek dat de landbouw wel degelijk ook winst boekt bij een verdrag. Met name de export van zuivel, olijfolie en wijn kan door een verdrag toenemen. Eerder zei Ciolos al dat een rapport zal worden opgesteld over mogelijke gevolgen voor de landbouw, nog voor een vrijhandelsverdrag wordt gesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.