Home

Nieuws 177 x bekeken

'EU door deal Mercosur afhankelijk van Zuid-Amerika'

Brussel – Een vrijhandelsverdrag met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur maakt de EU buitengewoon afhankelijk van politieke beslissingen en klimatologische omstandigheden in onder meer Brazilië en Argentinië.

Dat heeft boerenlobbyorganisatie Copa-Cogeca geclaimd in een groot seminar voor Europarlementariërs.

Voor de Europese primaire sector is een deal "catastrofaal", benadrukte Copa-voorzitter Gerd Sonnleitner. Sonnleitner haalde een recente studie uit waarin staat dat door een deal de EU-landbouw zo’n 13 miljard euro verliest. Boeren in Zuid-Amerika kunnen met name goedkoper vlees, suiker, vruchtensap en mais produceren.

Maar ook als het directe belang van boeren wordt vergeten, blijft volgens Sonnleitner overeind dat de voedselzekerheid voor burgers in de EU door een handelsverdrag zal verslechteren. Volgens Sonnleitner is een verdrag ook helemaal niet nodig, omdat Zuid-Amerikaanse landen nu al veel exporteren naar de EU.

Mercosur is goed voor 86 procent van de rundvleesimport van de EU en 70 procent van de pluimvee-import. Tenslotte beargumenteert Sonnleitner dat een deal nog eens bovenop een WTO-verdrag kan komen, volgens welke de EU ook markten liberaliseert, met als gevolg dat boeren in de EU ”dubbel betalen.”

Mercosur heeft eerder in een verklaring aangegeven dat een WTO-verdrag buitengewoon onzeker is, terwijl consumenten in de EU feitelijk teveel betalen voor voeding omdat de EU de import van voeding beperkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.