Home

Nieuws

EHEC-bacterie eist eerste leven

Keulen – De uitbraak van de Enterohemorragisch E.coli-bacterie in Duitsland heeft een eerste leven geëist in het district Diepholz in de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen. Dat meldde het ministerie van Volksgezondheid in Hannover dinsdag. Inmiddels zijn meer dan tweehonderd geregistreerde infecties met de bacterie in Duitsland.

Het gaat om een 83-jarige vrouw. In Duitsland liggen tientallen mensen in het ziekenhuis, nadat zij waren besmet met de E.coli-bacterie. Vooral vrouwen zijn ziek geworden De infectie gaat gepaard met hevige diarree, braken en buikpijn en kan ernstige schade aan de nieren veroorzaken. Veel patiënten liggen op de afdeling intensieve zorg.

Over de oorzaak van de besmetting hebben de autoriteiten nog geen uitsluitsel. Deskundigen vermoeden dat de huidige infectie niet wordt veroorzaakt door rauw rundvlees of rauwe melk. Dit zijn producten die vaker een uitbraak van E.coli veroorzaken. Verscheidene deskundigen vermoeden dat de besmettingen te wijten zijn aan vervuilde groente. De groente is vermoedelijk besmet geraakt via vervuilde mest van herkauwers. Bij deze dieren komt de bacterie in de darm voor.

Het Robert Koch-Institut in Berlijn, het regeringsinstituut voor ziektebestrijding en -preventie, vindt het opvallend dat vooral volwassenen zijn getroffen. Normaliter lopen vooral kinderen een infectie op. Het instituut raadt de Duitsers aan de hygiëne in de keuken goed in de gaten te houden en snijplanken en messen steeds goed schoon te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.