Home

Nieuws 165 x bekeken

'Duitse groentetelers ten onrechte in verdachtenbankje'

Hannover - Duitse voedselautoriteiten zullen in de verdere onderzoeken naar de uitbraak van de E.coli-variant Ehec preciezer formuleren. Volgens Matthias Pulz, directeur van de gezondheidsdienst in Nedersaksen, zijn Duitse groentetelers ten onrechte in het verdachtenbankje geplaatst.

"Ik kan me herinneren dat de Duitse diensten adviseerden dat groente in omloop in Noord-Duitsland beter niet gegeten kunnen worden. Dat is later uitgelegd als groenten uit Noord-Duitsland. Ik kan me de woede van telers goed voorstellen. Hieruit wordt de les geleerd dat nauwkeuriger moet worden geformuleerd", aldus Pulz.

Tomaten, bladsla en komkommer kunnen in Noord-Duitsland beter niet gegeten worden. Dat blijft tot nader orde het advies van Duitse gezondheidsdiensten, stelde Pulz vrijdagavond. Er wordt niet uitgesloten dat andere groentesoorten of levensmiddelen gevonden worden als besmettingsbron van de E.colivariant Ehec. Deze variant zorgt voor een ongehoord grote voedselvergiftiging in Noord-Duitsland met zeker zes doden.

Pulz zei te verwachten dat snel meer duidelijkheid komt over de adviezen voor Duitse consumenten. "Als er andere levensmiddelen worden aangewezen als bron, kunnen we het advies preciseren of mogelijk relativeren." Uit de reportage van Hallo Niedersaksen blijkt dat vrijdagmiddag om 15.30 uur toch Duitse komkommers zijn vrijgegeven voor verkoop.

Of registreer je om te kunnen reageren.