Home

Nieuws

Droogte kent haar weerga niet

Doetinchem – De aangekondigde neerslag heeft vandaag geen kentering gebracht in de droogtesituatie.

Het neerslagtekort liep tot vanochtend 10 uur op tot gemiddeld 96 millimeter.

Buien hebben in een smalle strook vanuit het westen van Noord-Brabant tot het midden van Friesland nauwelijks verlichting gebracht.

De langetermijnverwachting (veertien dagen) van het KNMI is dat het neerslagtekort de komende weken op ongeveer hetzelfde niveau zal blijven.

De droogtesituatie op dit moment is uitzonderlijk. Het is droger dan in het extreme jaar 1976. De watervoorraad in Nederland is echter betrekkelijk gunstig. Hoewel de aanvoer via de Maas en de Rijn laag is, hebben waterschappen wel maatregelen getroffen om zoveel mogelijk water binnen het gebied te houden.

De aanvoer via de Rijn bedroeg maandag 982 kubieke meter per seconde. Normaal is dat in mei 2300 kubieke meter. Vorige week was de aanvoer nog 1050 kubieke meter. De kans dat in het gebied van de Rijn droogteproblemen ontstaan, is groter dan normaal, zegt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.