Home

Nieuws

Droogte houdt Fransen in de greep

Parijs – De droogte begint de Franse boeren steeds meer in de greep te krijgen. De graanverbouwers hebben de hoop op een uitstekende oogst, zoals vorig jaar, al opgegeven. Ze mikken nu hooguit op een gemiddelde opbrengst.

Veehouders hebben net deze week van minister Le Maire van landbouw toestemming gekregen om braakliggende gronden te laten begrazen of er veevoer op te verbouwen.

’’April was de droogste maand sinds 1959 en die droogte duurt nu al vier maanden achtereen,” verklaarde minister Nathalie Kosciusko-Morizet van milieuzaken deze week ook tijdens een spoeddebat in het parlement. De droogte houdt vooral aan in de grote graangebieden in het midden van het land waar nu ook al in twintig departementen sproeibeperkingen gelden.
Het zuiden, waar onder meer veel fruit vandaan komt, heeft de laatste weken redelijk wat regen gezien terwijl de Middellandse Zeekust zelfs boven het normale regenpeil zit.

De graanverbouwers beginnen te vrezen dat hun opbrengsten wel eens 30 procent tot zelfs de helft lager kunnen uitvallen dan gedacht. Voor mais en zonnebloemen zouden de gevolgen nog ernstiger kunnen zijn als er niet snel voldoende regen komt. Het mooie jaar 2010 is daarmee al weer uit de herinnering weggevaagd. Gevreesd wordt dat de gevolgen ernstiger zullen zijn dan in het vorige rampjaar 2003.

De veehouders zien vooral aankomen dat er straks te weinig groenvoer en stro beschikbaar is. De voorzitter van de veehoudersclub in Doubs, waar zo’n 120.000 melkkoeien rondlopen, vertelt bijvoorbeeld dat het gras momenteel slechts een centimeter in tien dagen groeit terwijl dat normaal een centimeter per dag is.

De boerenbond FNSEA probeert nu al op regionaal niveau veehouders en akkerbouwers aan elkaar te koppelen om de ergste problemen op te lossen. De bond is ook heel blij met het besluit van Le Maire om, opnieuw, de braakliggende gronden open te stellen. Dit ’zonder al te veel paperassen’ rond de eventuele gevolgen voor de toeslagrechten.

Ook de Britse graansector begint voor ernstige gevolgen te vrezen. Na bijna twee maanden droogte is het deze week in sommige streken wel gaan regenen maar dat is volgens een woordvoerster van het graanschap HGCA lang niet voldoende. ’’In het oosten en zuiden van het land, de belangrijkste gebieden voor graan en ook aardappelen, zijn het alleen maar plaatselijke buien. Op dit moment kunnen we de uiteindelijke schade aan de oogst nog niet inschatten. Maar als het ook in mei niet echt gaat regenen, dan zal ook onze graanoogst zeker een stuk lager uit gaan vallen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.