Home

Nieuws 295 x bekeken

Droogte begint nu geld te kosten

Wemeldinge – Door droogte komen gewassen in het Zuidwesten geel te staan.

Cichoreitelers hebben grote moeite met onkruidbestrijding door slecht werkende bodemherbiciden.

Dat zegt Just Hamming, productmanager akkerbouw van Cropsolutions, het kenniscentrum van een reeks coöperaties als CZAV, CAV Agrotheek, Rijnvallei en ForFarmers. Vandaag deden de teeltspecialisten een belronde langs de regionale coöperaties. Regen van belang is niet gevallen. ”De plant steekt energie in overleven en niet in productie.”

Bij cichorei zijn de problemen met onkruidbestrijding op met name melganzevoet groot. ”Telers overwegen de handdoek in de ring te gooien.” Het resultaat van bodemherbiciden in het algemeen valt tegen. De werking van contactmiddelen valt ook niet mee. Het onkruid heeft een waslaag zo dik als een olifant, zegt Hamming. In bieten is het beeld wisselend.

Later gezaaide graanpercelen wortelen moeilijker. Op percelen met wintergraan is nu al vlaggeblad gezien en de eerste percelen met aren zijn gesignaleerd. Percelen met structuurschade in 2010 tekenen als eerste.

Bij het zaaischema voor industriegroente is vertraging ontstaan, laat telersvereniging De Schakel weten. Verdroging was te zien bij spinazie, nu ook bij erwten en capucijners. Met name op zandgronden moet extra beregend worden. Contracttelers draaien zelf voor de kosten op.

Voor aardbeien zal het buitenseizoen door de droogte vervroegd en verlengd worden, verwacht LTO Groeiservice. Dat is gunstig. De grootste zorg is een beregeningsverbod.

Of registreer je om te kunnen reageren.