Home

Nieuws 180 x bekeken

Drie mogelijke Ehec-besmettingen in Nederland

Utrecht - In Nederland zijn momenteel drie gevallen van nierfalen bekend die mogelijk veroorzaakt zijn door een Ehec-besmetting. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag gemeld.

Het gaat om mensen die een darminfectie hebben opgelopen na een bezoek aan Duitsland. Zij hebben naast darmklachten ook HUS, oftewel ernstige nierklachten. In één geval is het zeker dat het HUS is veroorzaakt door de Duitse Ehec-bacterie. Bij de andere twee gevallen vermoedt het RIVM wel dat het komt door Ehec, maar onderzoek moet nog uitsluitsel geven.

In Duitsland staat het dodental door Ehec nu op veertien. De autoriteiten gaan ervan uit dat het daar niet bij blijft. Ongeveer 300 mensen zijn ernstig ziek en de autoriteiten schatten in dat dit aantal verder gaat toenemen. De bron van de besmettingen is nog altijd niet vastgesteld. De bacterie kan darmbloedingen, hevige diarree, misselijkheid, koorts, buikkrampen, bloedarmoede en nierfalen veroorzaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.