Home

Nieuws 289 x bekeken

Douane-unie Russen maakt nog per saldo weinig uit

Den Haag – De douane-unie die Rusland, Kazachstan en Belarus hebben gesloten in 2010 kan een significant gevolg hebben voor de handel, maar heeft vooralsnog slechts beperkte gevolgen voor de Nederlandse agribusiness. De export loopt vooralsnog goed door. Dat schrijft het landbouweconomisch instituut LEI in een rapport.

De prijsconcurrentie op de Russische markt neemt toe door de vrije import in Rusland van producten uit Kazachstan en Belarus. Nederlandse bedrijven concurreren op de markt echter vooral op kwaliteit. De prijsvechters op de Russische markt zijn vooral de Brazilianen.

Belarus importeert volgens het LEI aardolie, aardgas, metalen en machines uit Rusland. Het land exporteert vrachtauto’s, auto-onderdelen, banden, zuivel, pluimvee en vlees naar Rusland. Kazachstan verkoopt mineralen en metaal, terwijl Rusland vooral industriële producten naar Kazachstan stuurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.