Home

Nieuws

Discussie over toon PT-ondernemingspeiling

Westwoud - De Nieuwe Vrije Agrarische Federatie (NVAF) krijgt telefoontjes van leden over de vraagstelling van de ondernemingspeiling door het Productschap Tuinbouw (PT).

“In de vragen wordt de suggestie gewekt dat activiteiten alleen in de PBO-verband kunnen worden uitgevoerd. Dat is echt onjuist, wij denken dat het juist beter kan in andere structuren“, zegt de NVAF-woordvoerder.

Het PT herkent de kritiek niet. “Het doel van het onderzoek is met het hand op het hart en objectief vast te stellen wat de sector vindt”, stelt een woordvoerder. De vragen zijn opgesteld door het bureau, maar het PT heeft de voorbeelden per activiteit aangedragen.

Bij onderzoeksbureau Blauw meldt een medewerker telefoontjes te ontvangen van tuinders. Het PT krijgt ook telefoontjes binnen op een speciale helpdesk. De vragen zijn divers, er zijn telers zonder computer maar ook willen mensen van de verzendlijst gehaald worden, laat Blauw weten. “Normale vragen bij zo’n onderzoek.” Het PT doet verder geen uitlatingen over de peiling. “We willen de stemming niet beïnvloeden.“ Het is dus ook niet duidelijk of al veel stemmen binnen zijn.

Op het LinkedIn internetforum van het PT zelf is de discussie de laatste weken wat weggezakt. Een discussie ontspon zich de laatste dagen wel op het fruitforum. Daar waren diverse negatieve reacties te lezen van telers. Een andere teler nuanceert de negatieve sentimenten. “Het is makkelijk om te zeggen dat die lui van het productschap niks doen terwijl men de mensen niet eens bij naam kent laat staan weet wat hun taak is. Wanneer ons een menig gevraagd wordt is het wel de bedoeling dat we eerst nadenken over de gevolgen en daarna antwoord geven. Dat afbreken zal wel lukken kijk maar naar de proeftuinen. Daarna met iets beters beginnen is me tot nu toe niet meegevallen.“

Of registreer je om te kunnen reageren.