Home

Nieuws

'Diertransport: publiek ziet dieren als ze het slechtst worden verzorgd'

Noordwijk – Het is onbegrijpelijk dat de veehouderij dieren tijdens transport niet beter verzorgt. Normaliter ziet het publiek de dieren niet, maar juist als ze wel zichtbaar zijn, in de veewagen, worden ze te vaak niet goed verzorgd.

Dit zei Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming tijdens een internationaal kalfsvleescongres in Noordwijk.

Dales meent dat de veehouderij tegen relatief geringe meerkosten dit probleem kan verhelpen. Hij vindt de huidige situatie te meer onbegrijpelijk omdat dieren in met name de kalverhouderij, maar ook elders in de veehouderij over het algemeen goed worden verzorgd. Ook in de slachterij is de aandacht voor de dieren doorgaans in orde, stelde hij. Dan echter ziet het publiek de dieren niet. Op de korte momenten dat de dieren wel zichtbaar zijn daarentegen gaat het mis.

Dales wilde overigens niet zeggen dat de Dierenbescherming in alle opzichten tevreden is over de vleeskalverhouderij. Zo vindt de organisatie dat een leefruimte van 1,8 vierkante meter per vleeskalf te krap is en dat de dieren niet meer op roosters, maar op zachte vloeren gehuisvest moeten worden. Liefst dik in het stro. Idealiter hebben ze ook nog buitenuitloop, zoals in de biologische kalverhouderij. Dat toekomstbeeld zal voorlopig echter wel geen realiteit worden, verwacht hij.

Hetzelfde geldt voor de kleur van kalfsvlees. Die is bij het blankvlees niet meer echt wit, maar het liefst zou de organisatie alle kalfsvlees roze zien, teken dat de dieren een overvloed aan ijzer binnenkrijgen en geen vrij eenzijdig menu van zuivelproducten krijgen. Toch meent Dales dat de Nederlandse kalverhouderij internationaal voorop loopt als het gaat om de zorg voor de dieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.