Home

Nieuws 209 x bekeken

Dierenbeschermingsorganisatie 'verscheurt' welzijnsprogramma Westfleisch

Kiel/Münster – Het nieuwe dierenwelzijnsprogramma Aktion Tierwohl van het Duitse vleesconcern Westfleisch wordt de grond in geboord door dierenbeschermingsorganisatie ProVieh.

Volgens ProVieh is Westfleisch er met deze actie op uit, ’handel en consument op perfide wijze om de tuin te leiden.’ Eisen die allang gangbaar zijn worden door het concern tot ’mijlpalen’ verheven, zo heet het in een publicatie van ProVieh. ”Van echte dierenbescherming is Aktion Tierwohl echter nog lichtjaren verwijderd.”

De organisatie meent daarbij dat Westfleisch nog niet eens de wettelijke minimumeisen naleeft. ”Dat geldt onder meer voor het verbod op het routinematige staartcouperen en het afknippen van de hoektanden.”

Communicatiemanager Meinhard Born van Westfleisch stelt in een commentaar daarop vast: ”Onze Aktion Tierwohl zit op één lijn met andere Europese programma’s, die zich inzetten voor een verbetering van het dierenwelzijn. We onderscheiden daarbij zeer nauwkeurig tussen dierenbescherming en dierenwelzijn. De vakpers en de handel hebben het programma tot dusver over het algemeen positief beoordeeld.”

Aktion Tierwohl voorziet in een aantal welzijns- en kwaliteitseisen, waaronder eisen zoals die ook gelden in soortgelijke welzijnsprogramma’s in Nederland (Beter Leven), Denemarken en Groot-Brittannië. De biggen worden ook niet meer gecastreerd. De producten die uit Aktion Tierwohl voortkomen worden door Westfleisch met een gelijknamig label op de markt gebracht. Volgens plan komen de eerste producten van het in totaal 14 artikelen omvattende assortiment aan vlees- en worstwaren met dat etiket over enkele weken in de handel.

Of registreer je om te kunnen reageren.