Home

Nieuws 1 reactie

Dienst Regelingen bezuinigt 15 miljoen

Den Haag – Dienst Regelingen (DR) moet tussen 2012 en 2015 zo’n 15 miljoen euro bezuinigen. Dat betekent dat er mogelijk ruim 160 voltijdbanen verdwijnen bij de geplaagde uitbetalingsinstantie van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI).

Gisteren maakte het departement bekend 293 miljoen euro te gaan bezuinigen. Een aanzienlijk deel daarvan wordt gehaald bij de uitvoerende diensten, waaronder de Nederlandse Mededingingsautoriteit, Voedsel en Waren Autoriteit en Dienst Regelingen. Ook de productschappen ontspringen de dans niet. In totaal komen ruim drieduizend arbeidsplaatsen te vervallen, waarbij gedwongen ontslagen niet zijn uit te sluiten.

De bezuinigingsoperatie komt niet uit de lucht vallen. Door de samenvoeging van de ministeries van EZ en LNV zijn dubbelingen in de organisatie ontstaan. Bovendien gaf premier Mark Rutte al bij zijn aantreden eind vorig jaar aan te streven naar een meer compacte overheid. Volgens economieminister Maxime Verhagen wordt zijn departement hierdoor slagvaardiger.

Dat Dienst Regelingen een aanzienlijke bijdrage aan de besparingen moet leveren, is opvallend. Die organisatie heeft een slecht imago bij bijzonder boeren vanwege vermeend gebrekkige dienstverlening. Zo ligt het tempo van de betaling van bedrijfstoeslagen volgens veel ondernemers al jaren te laag. Om die reden voelde toenmalig minister Gerda Verburg zich vorige zomer genoodzaakt alle verloven in te trekken. Recent overhandigde Kamerlid Ger Koopmans (CDA) een zogenoemd zwartboek met honderden klachten over Dienst Regelingen aan Verburgs opvolger staatssecretaris Henk Bleker.

Een woordvoerder van ELI benadrukt dat het aantal banen dat de komende jaren daadwerkelijk verdwijnt wel eens lager kan uitpakken dan vooraf is berekend. Dit komt omdat alle diensten de bezuinigingen zelf kunnen invullen. Indien zij er in slagen op andere manieren te geld besparen, is dat ook toegestaan. Tevens stelt zij dat er 18 miljoen euro beschikbaar is voor omscholing, coaching en loopbaanbegeleiding voor werknemers die op zoek moeten naar een nieuwe baan.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Maar we blijven het 'bezuinigingen' noemen. Van dat niksnutterige volk kom je toch nooit af. Dat is hier nu eenmaal een cultuur op zich.

Of registreer je om te kunnen reageren.