Home

Nieuws

Danish Crown draait solide eerste halfjaar

Randers – Danish Crown heeft in de eerste helft van het lopende boekjaar 2010/11 het resultaat verbeterd. Ten opzichte van dezelfde periode van het voorafgaande jaar steeg de nettowinst met een kleine 11 miljoen euro naar krap 100 miljoen euro.

De omzet belandde op ruim 3,3 miljard euro. Dat is een plus van 390 miljoen.

Directietopman Kjeld Johannesen betitelt de cijfers als solide. Zij zijn volgens hem een direct uitvloeisel van de massieve inzet van de afgelopen jaren om het rendement op te krikken. Op de Deense thuismarkt slacht het bedrijf nu bijvoorbeeld wekelijks 21.000 varkens meer dan in de eerste helft van het boekjaar 2009-2010. Dat heeft gezorgd voor lagere kosten per eenheid eindproduct. Ook de jongste acquisitie van het concern in Duitsland, de overname van D&S Fleisch (nu draaiend als Danish Crown Fleisch), heeft bijgedragen aan de positieve ontwikkeling.

De uitdaging voor de korte termijn is voor Danish Crown de veredeling. Het stijgende vleesprijsniveau in combinatie met onder meer toenemende transport- en emballagekosten veroorzaakt bij deze activiteiten druk op het rendement. De vleeswaren- en worstproductie (hoofdzakelijk ondergebracht in dochterbedrijf Tulip Food) heeft een aandeel van 40 procent in de concernomzet.

Primair doel van de onderneming is en blijft echter een concurrerende varkensprijs voor de leveranciers, onderstreept Johannesen. Het concern betaalde tot dusver dit boekjaar gemiddeld 1,23 euro per kilo varkensvlees exclusief nabetaling. De huidige voorschotprijs bedraagt 1,38 euro per kilo exclusief nabetaling. De nabetaling is normaal gesproken 8 tot 11 cent per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.