Home

Nieuws 191 x bekeken

Daling olieprijs zet door

Londen - De forse daling van de olieprijs die donderdag werd ingezet, hield vrijdag aan. Rond half twee kostte een vat ruwe Amerikaanse olie met 97,25 dollar bijna 3 procent minder dan aan het begin van de dag. De prijs van Brentolie (108,60 dollar per vat) ging met 2 procent onderuit.

Beide soorten olie waren vrijdagmiddag ongeveer 12 procent goedkoper dan de gemiddelde prijs die woensdag moest worden betaald. Die sterke daling zet steeds meer investeerders aan tot verkopen, concludeerde een analist van Global Risk Management. "De instinctieve reactie is om eruit te stappen. Je moet heel diepe zakken hebben om te kunnen blijven zitten.''

Donderdag werden naast olie ook grondstoffen als goud en zilver aanzienlijk goedkoper. De prijzen van die edelmetalen gingen vrijdag niet verder onderuit. Goud kostte vrijdagochtend echter wel circa 100 dollar per troy ounce (31,1 gram), minder dan het recordniveau van 1575 dollar dat aan het begin van de week werd gehaald. Van de prijs van zilver ging afgelopen week bijna een kwart af.

De vlucht uit olie werd donderdag ingezet door een mix van slechte berichten over de economie. Daarnaast speelde de aansterking van de dollar een belangrijke rol. Ook die trend werd vrijdag niet onderbroken. De koers van de euro daalde naar 1,4495 dollar tegen 1,4585 dollar bij het slot van de Europese beurzen een dag eerder. Donderdag verloor de euro al 3 dollarcent van zijn waarde.

Of registreer je om te kunnen reageren.