Home

Nieuws 237 x bekeken

Courgette vaker uit buitenland

Zoetermeer – Langzaam maar zeker hebben de Nederlanders de afgelopen jaren meer courgettes naar binnen gewerkt. De productie is vorig jaar echter niet verder gegroeid, met als gevolg toenemende invoer.

Dat blijkt uit een rapport van het Productschap Tuinbouw. Er zit een stijgende lijn in het aantal huishoudens dat regelmatig courgettes koopt en kennelijk vallen ze in de smaak, want de aankoop per huishouden nam ook toe. Vorig jaar kocht vier op de tien huishoudens courgettes en de aankoop kwam gemiddeld uit op bijna één kilo.

Courgettes worden los verorberd, maar ook verwerkt in groentepakketten. Nederland is een ware rotonde als het gaat om deze groente. Veel van de courgettes die worden ingevoerd vinden vanuit ons land hun weg naar andere landen.

De productie van de courgettes in eigen land was in het jaar 2000 nog 11 miljoen kilo en groeide naar 18,5 miljoen kilo in 2009, om afgelopen jaar te blijven steken op deze hoeveelheid. De invoer steeg nog harder: van 15,9 miljoen kilo in 2000 naar 29 miljoen kilo het afgelopen jaar. De uitvoer, inclusief de wederuitvoer, steeg in dezelfde periode van 16 miljoen kilo naar meer dan 22 miljoen kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.